RESPONSIVE LIGHTING is a group project developed during Test Unit Summer School in Glasgow. 


We worked with Jason Bruges Studio to develop a light strategy for the Civic House facade. 


The building used to function as a printing press and has recently been acquired to create a new learning space for progressive forms of city development and act as a hub for the Glasgow Canal area.  


We wanted to introduce the concept of play into this site, so we asked the following questions:


  • What is play?
  • How can play be introduced to an urban environment?
  • How can we use light to initiate play?


Using five bold colours, a series of motion sensors and an Arduino computer we decided to transform the facade of the building into a canvas. Spread around the site on the main pathways there are a series of coloured circles that communicate with the windows of Civic House. 


By stepping on the coloured circles the facade is going to respond by turning on a window with the same colour. The more people are present, the more windows are lit. 


Although initially just a prototype for the duration of Summer School, the installation has been acquired by Civic House and is permanently up for play.

Test night

info
×

Fully lit facade

info
×

Interior mood

info
×

Arduino programming

info
×

Post lamp covers -- prototypes

info
×

Prototype in action

info
×
Using Format